Uw zakelijke kijk op economische, sociale en culturele trends in China 

eng nld

Waarom Elon Musk Beijing bezoekt

Verleden week was Elon Musk, oprichter van Tesla in Beijing. Hij ontmoette er vice-premier Wang Yang, hoogstwaarschijnlijk om er de toekomst van Tesla in China te bespreken. En dat zal nodig zijn.

Verleden week was Elon Musk, oprichter van electrische autoproducent Tesla, in Beijing. Hij ontmoette er vice-premier Wang Yang, hoogstwaarschijnlijk om er de toekomst van Tesla in China te bespreken.

Musk heeft goede redenen om met de Chinese overheid te spreken. De verkoop van Teslas verdriedubbelde dan wel tot 1 miljard USD, maar dat is nog altijd slechts een vierde van de verkoop in de Verenigde Staten. En dat terwijl Musk had voorspeld dat China Tesla’s grootste markt ging worden. Probleem is ook dat er nog altijd een invoertaks van 25% op de verkoop Teslas in China geheven wordt. Dat maakt Tesla dus al meteen een stuk duurder dan andere merken. Om competitief te blijven zal Musk dan ook moeten uitkijken naar een Joint Venture partner binnen China zelf om productie van Teslas -deels- te verschuiven naar China.

Die verschuiving zal op termijn hoognodig zijn. China is sinds enkele jaren de grootste automarkt ter wereld. Vorig jaar werden er 28 miljoen voertuigen verkocht. De verkoop van electrische voertuigen neemt daarin echter nog geen grote plaats. Maar dat zou wel eens kunenn veranderen. De Chinese overheid stimluleert al jaren het gebruik van electrische voertuigen. In 2011 was China immers wereldwijd de grootste uitstoer van CO2, wat deels te maken heeft met de schaal van de automarkt. Sinds 2009 heeft ze een groot aantal maatregelen genomen om het gebruik van electrische voertuigen te stimuleren, gaande van subisidies tot het makkelijk verkrijgbaar maken van nummerplaten. Vooral dat laatste is zeer attractief, zoals ik zelf heb ik kunnen merken bij mijn Chinese vrienden in Shanghai en Beijing. Enkele weken geleden nog kocht een goede vriendin van mij een Tesla (90.000 euro), voornamelijk omwille van het feit dat ze vrijwel meteen een nummerplaat kon krijgen. Ze is zeker niet de enige. Omdat in de grote steden bij de aankoop van gewone wagens een nummerplaat verkrijgen jaren kan duren (ondanks dat ik nu in Shanghai woon, heb ik nog een auto in Beijing precies om die nummerplaat te kunnen behouden), verkiezen velen Chinezen er meer en meer voor om een electrische auto. Ook andere voordelen spelen mee. Zo kunnen eigenaars van electrische wagens in Beijing gratis parkeren, en zijn ze ook niet gelimiteerd aan het wisselende rijverbod waarbij bepaalde wagens de baan niet opmogen. Ook omwille van de luchtvervuiling neemt de verkoop van electrische voertuigen toe.

De Chinese overheid stelde zich ook tot doel om dat tegen 2018 8% van alle auto’s op de Chinese straten electrisch moeten zijn. Deze push van China kan automakers schaalgrootte opleveren, de de prijs van electrische auto’s drastisch doen zakken. De productie van goedkope lithium-batterijen speelt daaarin een belangrijke rol. Ondanks dat Tesla hier een voorloper in was, wordt tegenwoordig ongeveer 70% van alle nieuwe lithium batterijen in China gebouwd door bedrijven zoals BYD, ATL en Lishen. Betere batterijen leidt tot het rijden van verdere afstanden.

Maar de Chinese consument zal ook mee moeten werken. Vele consumenten verkiezen nog altijd een meer luxewagen dan een electrisch voertuig. Daar kan misschien Tesla dan weer van profiteren...